Aluminium verpakkingen

Aluminium verpakkingen zijn ideaal, omdat verpakkingen niet alleen degelijk en gebruiksvriendelijk moeten zijn, maar ook duurzaam.

Diversiteit 

Aluminium verpakkingen tref je aan in een groot scala aan toepassingen, groottes en diktes, want nagenoeg elk product is met aluminium optimaal te verpakken. Ze worden veelal in drie soorten verdeeld:

  • rigide verpakkingen (blikjes, spuitbussen ed)
  • semi-rigide verpakkingen (voeding en diervoederschaaltjes, menu-schalen, tubes, doppen ed)
  • ​flexibele verpakkingen (wikkels van chocoladerepen ed)
     

Aluminium wordt op ruime schaal gebruikt voor verpakkingen, zoals voor drankblikjes, voedselconserven en schaaltjes voor diervoeding. Daarnaast vind je aluminium terug in spuitbussen, tubes en in andere toepassingen zoals schroefdoppen, schalen, deksels en wikkels. 


Er zijn ook verpakkingen waarbij een aluminiumlaagje in combinatie met andere verpakkingsmaterialen wordt gebruikt. Dit zijn de gelamineerde folieverpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn blisterverpakkingen, pouches en in drankkartons. Afhankelijk van het aluminiumaandeel kunnen gelamineerde folieverpakkingen ook als kunststof, papieren of kartonnen verpakkingen worden aangemerkt.



Unieke eigenschappen

Door zijn unieke eigenschappen is aluminium het verpakkingsmateriaal bij uitstek. Aluminium is lucht-, licht- en waterdicht en volledig recyclebaar, Het heeft een attractieve 'metal look', weegt weinig, is makkelijk vervormbaar en toch sterk.

Voorbeelden van innovatieve toepassingen voor aluminium zijn koffiecapsules en de steeds populairder wordende schroefdoppen op wijnflessen. Exclusieve drankmerken maken graag gebruik van aantrekkelijk vormgegeven aluminium flesjes. In de gezondheids- en cosmeticasector is de aluminium spuitbus niet meer weg te denken.



Gebruiksgemak

Of het een pakje fris, een blikje bier of een pouch voor sap betreft, aluminium verpakt gebruiksvriendelijk en hygienisch.

Niet alleen buitenshuis kunt u het gemak ervaren van aluminium verpakkingen. Ook thuis komen ze van pas. Denk maar aan kant en klaar maaltijden in aluminium schalen of handige soepzakken - makkelijk uitschenken en geen blikopener nodig.



Oneindig recyclebaar

De RAVN vindt dat aluminium gerecycled moet worden. Dat voorkomt verspilling van energie en grondstoffen. Daarom is onze primaire doelstelling de aluminiumrecycling in Nederland te verbeteren.   

Na gebruik kunnen aluminium verpakkingen gerecycled worden en zo een tweede leven krijgen in bijvoorbeeld een fiets of een motorblok. Recycling bespaart 95% energie en broeikasgassen vergeleken met de ontginning en productie van nieuw aluminium! Gebruikt aluminium is dus gewoon een grondstof voor nieuwe aluminium producten, maar dan moet de materiaalkringloop wel gesloten worden. Dat kan, als we aluminium efficiënt inzamelen en sorteren voor recycling. Daar maakt de RAVN zich sterk voor.



Brochure: 

Aluminium Verpakkingen: Handig, Veilig en Oneindig Recyclebaar. Deze brochure is uitgebracht door de Packaging Group van de Europese Aluminium (EA), in nauwe samenwerking met de European Aluminium Foil Association (EAFA), de foliedivisie van de EA. >>>  Bekijk de brochure (PDF) 

Opmerking: 
Deze brochure is uitgegeven in 2014. De meeste gegevens kloppen nog steeds. De adressen van European Aluminium, Aluminium Center Belgium en RAVN zijn wel veranderd. Die zijn als volgt: 

European Aluminium
168 Avenue de Tervueren 
1150 Brussels
België

RAVN
Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland
Schalkenwerf 42
4271 XT Dussen

Aluminium Center Belgium
Boulevard Anspach 111
Internal Postal Box 13
1000  Bruxelles
België

Contact

RAVN - Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland
Schalkenwerf 42
4271 XT Dussen

06 485 11 910
Eindelijk statiegeld op blikjes. Maar nu wel doorpakken!

Eindelijk statiegeld op blikjes. Maar nu wel doorpakken!

Geplaatst op: 2023-04-12

Het is algemeen bekend dat statiegeld op blikjes zal leiden tot een aanzienlijke toename van de inzameling en recycling van blikjes en een reductie van blikjes in het zwerfafval. Hiermee wordt een belangrijke stap...

Lees meer Meer nieuws
Aluminium blikjes volledig circulair dankzij statiegeld 

Aluminium blikjes volledig circulair dankzij statiegeld 

Geplaatst op: 2021-02-08

Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN) verwelkomt het besluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om alsnog blikjes toe te voegen aan het nieuwe statiegeldsysteem voor kleine PET-flesjes. Welisw...

Lees meer Meer nieuws