Aluminium blikjes volledig circulair dankzij statiegeld 

Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN) verwelkomt het besluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om alsnog blikjes toe te voegen aan het nieuwe statiegeldsysteem voor kleine PET-flesjes. Weliswaar met een vertraging van anderhalf jaar, maar vanaf 31 december 2022 kan de Nederlandse consument de blikjes in dezelfde terugname-apparaten steken als de grote en kleine PET-flessen en de hervulbare glazen flesjes. 

Met een statiegeld bedrag van 15 eurocent per blikje is er volgens RAVN voorzitter Maarten Labberton voldoende motivatie om het blikje terug te brengen naar de supermarkt. De huidige ‘reverse vending machines’ (RVM’s) zijn er eigenlijk al bijna klaar voor – met een eenvoudige software-update en een sterkere compacteer-unit kunnen de terugname-apparaten ook de blikjes aan, van 25 tot 33 en zelfs 50cl. Door de hoge schrootwaarde van aluminium worden de eventuele extra kosten snel terugverdiend. Labberton: "De kwaliteit van de via statiegeld ingezamelde blikjes is zodanig hoog dat het materiaal meteen kan worden omgesmolten tot gewalst aluminium voor nieuwe blikjes, dus ‘can-to-can’ recycling is mogelijk." Dat is bij de huidige gescheiden PMD-inzamelingsroute niet altijd gegarandeerd, gezien de mix met andere verpakkingen. 

"De kwaliteit van de via statiegeld ingezamelde blikjes is zodanig hoog dat het materiaal meteen kan worden omgesmolten tot gewalst aluminium voor nieuwe blikjes, dus ‘can-to-can’ recycling is mogelijk." 

Volgens Labberton zal het huidige recyclinggetal voor de blikjes snel stijgen van de huidige 82% naar 90% tot zelfs 95% of meer."De statiegeldsystemen in de noordelijke Europese Lidstaten laten zien dat binnen een tijdsbestek van slechts enkele jaren dergelijke percentages te halen zijn. Daarmee zal het blikje ook in Nederland voldoen aan de hoge Europese inzamelingsdoelstelling van 90% voor eenmalige drankverpakkingen en dus binnen afzienbare tijd helemaal circulair zijn. Op naar de 100%!" 

Contact

RAVN - Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland
Schalkenwerf 42
4271 XT Dussen

06 485 11 910
Eindelijk statiegeld op blikjes. Maar nu wel doorpakken!

Eindelijk statiegeld op blikjes. Maar nu wel doorpakken!

Geplaatst op: 2023-04-12

Het is algemeen bekend dat statiegeld op blikjes zal leiden tot een aanzienlijke toename van de inzameling en recycling van blikjes en een reductie van blikjes in het zwerfafval. Hiermee wordt een belangrijke stap...

Lees meer Meer nieuws
Aluminium blikjes volledig circulair dankzij statiegeld 

Aluminium blikjes volledig circulair dankzij statiegeld 

Geplaatst op: 2021-02-08

Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN) verwelkomt het besluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om alsnog blikjes toe te voegen aan het nieuwe statiegeldsysteem voor kleine PET-flesjes. Welisw...

Lees meer Meer nieuws