Nespresso opent wereldwijd recyclingprogramma voor andere producenten van aluminium koffiecapsules

Amstelveen, 29 maart 2019 – Nespresso nodigt alle andere producenten van geportioneerde koffie uit om deel te nemen aan het recyclingprogramma van Nespresso. Hiermee wil Nespresso de weg vrijmaken voor een wereldwijd recyclingsysteem voor aluminium koffiecapsules. Dit is bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Nespresso Sustainability Advisory Board (NSAB) in Geneve.

Door andere producenten uit te nodigen voor het recyclingsysteem wil Nespresso toegankelijkheid en het gemak van het recyclen van aluminium capsules voor consumenten vergroten. De bedrijven die deelnemen worden betrokken bij het ontwikkelen van een financierings- en bestuursmodel. Er wordt daarbij samengewerkt om een breder gebruik van het systeem te stimuleren.

CEO van Nespresso Jean-Marc Duvoisin zegt hierover: "Aluminium is een waardevol materiaal en bovendien oneindig recyclebaar. Wij hebben een wereldwijd systeem gebouwd voor het recyclen van onze capsules. Door andere bedrijven uit te nodigen om hieraan deel te nemen, willen we een oplossing bieden voor de hele branche. Dit besluit is in lijn met onze initiatieven om toe te werken naar een circulaire economie.”

Wereldwijde opzet

In de meeste landen is het niet mogelijk om via het collectieve systeem kleine aluminium items zoals koffiecapsules te recyclen. Nespresso heeft om deze reden 28 jaar geleden een eigen recyclingprogramma opgezet. Vandaag de dag is het recyclesysteem van Nespresso het meest geavanceerde in de branche, met beschikbaarheid in 53 landen en meer dan 100.000 inzamelpunten. Tot nu toe was het programma exclusief beschikbaar voor klanten van Nespresso.

Aluminium en koffieresten

In Nederland heeft Nespresso een speciaal recyclesysteem ontwikkeld samen met recyclepartner Remondis. De recyclelijn, die sinds 2012 operationeel is, heeft de capaciteit om 100% van de verkochte Nespresso capsules te kunnen verwerken. Het aluminium wordt gerecycled en de koffieresten worden omgezet in biobrandstof en compost. Ook heeft Nespresso Nederland ervoor gezorgd dat het inleveren van de capsules voor recycling zo eenvoudig mogelijk is. Overal waar consumenten Nespresso capsules ontvangen, kunnen zij deze ook retourneren voor recycling. De gratis recyclezak kan worden ingeleverd bij alle Nespresso Boutiques, bij de meer dan 2.000 UPS- en DHL-afhaalpunten in Nederland en bij de DHL-pakketbezorgers die de bestelling bezorgen.

Klein aluminium

Ook in Nederland worden niet alle kleine aluminium fracties gerecycled via het collectieve systeem. Om dit op de lange termijn mogelijk te maken, werkt Nespresso Nederland samen met de vereniging Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN). 

Paul Bruinsma, RAVN: “We zijn verheugd om te horen dat Nespresso heeft besloten het recyclingsysteem open te stellen voor andere producenten van geportioneerde koffie. Met de toenemende hoeveelheid kleine aluminium items neemt ook de behoefte aan manieren om dit waardevolle materiaal te recyclen toe. We zijn ervan overtuigd dat samenwerken de sleutel is tot het creëren van succesvolle recyclingoplossingen. Wij investeren daarom samen met Nespresso en onze andere partners in het technisch mogelijk maken van de recycling van kleine aluminium items, zoals capsules, via in het collectieve systeem.”

Contact

RAVN - Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland
Schalkenwerf 42
4271 XT Dussen

06 485 11 910
Eindelijk statiegeld op blikjes. Maar nu wel doorpakken!

Eindelijk statiegeld op blikjes. Maar nu wel doorpakken!

Geplaatst op: 2023-04-12

Het is algemeen bekend dat statiegeld op blikjes zal leiden tot een aanzienlijke toename van de inzameling en recycling van blikjes en een reductie van blikjes in het zwerfafval. Hiermee wordt een belangrijke stap...

Lees meer Meer nieuws
Aluminium blikjes volledig circulair dankzij statiegeld 

Aluminium blikjes volledig circulair dankzij statiegeld 

Geplaatst op: 2021-02-08

Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN) verwelkomt het besluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om alsnog blikjes toe te voegen aan het nieuwe statiegeldsysteem voor kleine PET-flesjes. Welisw...

Lees meer Meer nieuws